Razvijanje savremenog tržišta kapitala preduslov dinamičnijeg napretka

Bez autora
Oct 18 2023

Razvijanje savremenog i transparentnog tržišta kapitala u Crnoj Gori preduslov je njenog dinamičnijeg ekonomskog napretka, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Centralne banke (CBCG) i Međunarodne organizacije komisija za hartije od vrijednosti (IOSCO).

Guverner CBCG, Radoje Žugić, sastao se sa visokim predstavnicima IOSCO-a, Isabel Pastor i Damienom Shanahanom. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Komisije za tržište kapitala Crne Gore, Željko Drinčić.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz CBCG, razgovarali o stanju na crnogorskom finansijskom tržištu i perspektivi njegovog budućeg razvoja.

„Saglasili su se u ocjeni da je razvijanje savremenog i transparentnog tržišta kapitala u Crnoj Gori preduslov njenog dinamičnijeg ekonomskog napretka“, navodi se u saopštenju.

U tom pravcu, Crnoj Gori je dragocjena saradnja sa međunarodnim partnerima, poput IOSCO-a, koji okuplja preko 150 članova − nacionalnih regulatornih tijela na tržištima kapitala i postavlja standarde za sektor hartija od vrijednosti.

“U cilju očuvanja finansijske stabilnosti, posebno nam je važna saradnja sa vašom organizacijom na planu primjene međunarodno priznatih standarda regulacije, kao i na polju razmjene informacija na regionalnom i globalnom nivou“, saopštio je Žugić.

Pastor je pohvalila napore CBCG na planu pristupanja Crne Gore SEPA sistemu, odnosno jedinstvenom području plaćanja u eurima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik